My Tilastot


Suurin osa suomalaisista yrityksistä on mikroyrityksiä

Mikroyritykseksi määritellään yritys, jossa työskentelee alle 10 työntekijää, ja sillä on alle kahden miljoonan euron liikevaihto. Vaikka suomalaisista, aktiivisesti toimivista yrityksistä yli 95%* on mikroyrityksiä, ne puuttuvat omana ryhmänään lähes kaikista tilastoista. Tämän vuosittain päivittyvän tilastokatsauksen tarkoituksena on tarjota ajantasaista tietoa mikroyritysten tilasta ja vaikutuksesta alueiden elinvoimaan.

Uutta: MY Tilastot on päivitetty vuoden 2022 tiedoilla.

*Tässä tilastokatsauksessa yrityksiksi rajataan osakeyhtiöt, avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt, osuuskunnat, luonnolliset henkilöt (T:mi) sekä verotusyhtymät. Tilastotarkastelu on rajattu aktiivisesti toimiviin yrityksiin, joilla on tilastovuonna ollut liikevaihtoa, henkilöstömäärää, liiketoiminnan muita tuottoja, investointeja tai tasetta (EU:n EBS-asetuksen mukainen määritelmä). Aiemmin tilastoinnin raja oli tiukempi ja siitä syystä vuoden 2023 MY tilastoissakin mikroyrityksiä oli n. 190 000 vähemmän. (Aiempi tilastointiraja oli: yli puoli vuotta toimintaa tilastovuonna, työllistävät enemmän kuin puoli henkilöä tai tase ylittää 170 000 euroa tai liikevaihto ylittää vuosittain määritellyn tilastorajan, joka oli 12 273 € vuonna 2021).




Päivitykset

3.5.2024. MY tilastot päivitetty vuoden 2022 tiedoilla: Avainluvut, toimialat, liikevaihto, työpaikat, kasvu, aloittaneet ja vienti. Viennin KV-vertailun sivua ei ole päivitetty, tiedot ovat vuosilta 2019 ja 2020.
Mikroyritysten määrä on noussut noin 194 000:lla, koska tilastoinnin alaraja on muutettu EU:n EBS-asetuksen mukaiseksi. Riittää, että yrityksellä on tilastovuonna ollut liikevaihtoa, henkilöstömäärää, liiketoiminnan muita tuottoja, investointeja tai tasetta. Alarajan laskeminen tuo parempaa näkyvyyttä kaikista pienimpimpien mikroyritysten tilanteeseen. Mikroyrityksiä on käsitelty eri kokoluokissa toimiala-välilehdellä (osa-aika-yrittäjät, yksinyrittäjät ja työnantajamikrot).
Toimiala-sivulle on lisätty henkilömäärää kuvaavat aikajanat päätoimialoittain eri kokoisille mikroyrityksille. Seutukunta-karttaan on lisätty seutukunnan tärkeimmän toimilan lisäksi viiden kärki, jotka saa esiin popup-ikkunasta klikkaamalla karttaa.
Liikevaihto-sivulla ja Kasvu-sivulla on siirrytty inflaatiokorjattuihin liikevaihtoihin. Aiempien vuosien liikevaihdot on muunnettu vuoden 2022 rahaksi.
Aloittaneiden ja lopettaneiden yritysten aikasarjavertailut on poistettu lukumäärän suuren muutoksen takia, ja aloittaneet yritykset haetaan nyt rekisteristä toiminnan aloitusvuoden perusteella. Lopettaneet haetaan edelleen vanhalla tavalla, eli yritys on rekisterissä vuonna 2021 mutta ei enää 2022. Erilaisista laskutavoista johtuen aloittaneiden ja lopettaneiden erotusta kuvaavat kartat on myös poistettu.
MY tilastoihin on lisätty ISSN-numero sekä viittausesimerkki.
Aiemmat MY-tilastot arkistoidaan, vuoden 2023 MY tilastot löydät täältä.

Aiemmat MY Tilastot

Arkisto

Tekijät

ISSN 2984-1895
Tilastokatsauksen tuottaa Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti.
Päävastuinen työryhmä: DI, FM Pauliina Björk ja FT Ossi Kotavaara (Alueellinen Erinomaisuus), TT Martti Saarela ja FT Annamari Simunaniemi (MicroENTRE) sekä johtaja prof. Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti.
Otamme mielellämme vastaa palautetta ja kysymyksiä:
Sisältöä voit hyödyntää ja jakaa vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin.

Viittausesimerkki:
Björk, P., Kotavaara, O., Saarela M., Simunaniemi, A., Muhos, M. MY Tilastot Mikroyritysten tilastokatsaus (2024) Avainluvut. https://www.oulu.fi/my_tilastot/2024/avainluvut.html [Data: Tilastokeskus], Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, ISSN 2984-1895

MY Tilastot on rakennettu osana mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tehtävää, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. MY Tilastojen tietosisältöjä ja analytiikkaa on tuotettu myös tutkimushankkeissa, joiden rahoittajana ovat toimineet Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Kunnallisalan kehittämissäätiö ja Interreg NPA -ohjelma.